Това заяви пред ФрогНюз политическият анализатор Емил Соколов. Ето и цялото

...
Това заяви пред ФрогНюз политическият анализатор Емил Соколов. Ето и цялото
Коментари Харесай

Емил Соколов пред Фрог: Най-логичното за Божанков е да иска раздяла с това постоянно обръщане на палачинката

Това съобщи пред ФрогНюз политическият анализатор Емил Соколов. 

Ето и цялото изявление:

Господин Соколов, изненада ли бе изключването на Явор Божанков от групата на Българска социалистическа партия? 

По отношение на метода, по който Корнелия Нинова ръководи партията си - не, не е нещо доста изненадващо. Тя с годините изключи много знакови лица, с други се скара. С трети продължава да води вътрешни битки за превъзходство. 

Изненадващо по-скоро беше, че Явор Божанков бе един от най-доверените й хора и един от най-големите активи на партията - млад, просветен, харесваше се от много хора. Определено беше народен представител, който демонстрира много храброст, в това число и през днешния ден по тематиката с войната в Украйна. 

Чисто в дълготраен проект, това няма по какъв начин да не навреди на Българска социалистическа партия. Като тръгнем от хартиената бюлетина… Нинова не стопира да прави неточности от началото на този парламент, само че към този момент се събраха много акции, в които прави неточност след неточност, резултатът на Българска социалистическа партия продължава да пада и на едни предварителни избори, това ще се види още повече. 

Явор Божанков е млад политик и мнозина към този момент показват, че политическата му кариера е едвам първоначално си. Въпросът е - усеща ли Божанков от известно време, че корабът Българска социалистическа партия потъва и той го напуща със скок, който на възможни последващи избори може да го причисли към друга партия? 

Със сигурност може и не виждам проблем в това. От самото начало той декларира, че е от гражданската квота. Друг е въпросът, че у нас гражданската квота е нещо необичайно. По отношение на няколко основни гласувания - и за връщането на хартиената бюлетина, и за Украйна, и за правосъдната промяна госпожа Нинова много постоянно си трансформира мнението и стартира да пази позиции, които от години е хулила. 

В този смисъл най-логичното нещо за Божанков е да желае да се раздели с това непрекъснато превръщане на палачинката. Той не напусна Българска социалистическа партия, беше изпъден - другата неточност на Нинова. По този метод тя го трансформира в воин и то с право, тъй като в лицето й сподели, че не е склонен с партийната й линия. По нейната реакция се схваща, че тя не търпи никаква съпротива. 

Възможно ли е това да е сценка, поради това, че Божанков бе един от най-близките и доверени на Нинова в Българска социалистическа партия? 

Не бих споделил. Всичко е допустимо, само че съгласно мен самият Божанков е видял, че курсът, който е поела Нинова, ще приключи пагубно. Тя от много време го е поела. Този обезверен опит да се върне хартиената бюлетина и да се случи някакъв Ренесанс в Българска социалистическа партия е една химера, която е единствено в главата на Нинова и няколко души към нея. Българска социалистическа партия губи гласове и позиции, тъй като няма какво да предложи. Изглежда като антика от Прехода. Няма нищо съвременно и ляво в Българска социалистическа партия, в противен случай - Нинова се пробва да играе баланс като обществен консерватизъм, да навлезе в полето на “Възраждане ”, да резервира връзки с Русия. Това е комбинация от хрумвания, в които липсва цялостна идеология. 

 

Българска социалистическа партия е в обърканост и това е ясно за всички. Като нищо господин Божанков е поискал да потърси метод да излезе от този капан, без да наподобява, че предава партията, а противоположното. Няма неприятно. 

Възможно ли е да забележим Божанков в новия ляв план с Татяна Дончева, Първанов и Манолова или това е тъкмо противоположното, тъй като това са остарели политически лица? 

Няма бъдеще този план. Той не е нов. Когато сложим Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Първанов, няма по какъв начин да сложим епитета “нов ”. Това е всичко друго, само че не и ново. Божанков може да се оглежда за друга партия, да намерения за собствен план. Има разновидности. Но да се събира със остарели отлюспени лица от Българска социалистическа партия няма смисъл и той единствено може да загуби от асоциация с тези персони. 

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР